Από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της υγείας της καρδιάς και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η ανθρώπινη καρδιά είναι ο ισχυρότερος μυς του σώματος. Με κάθε παλμό η καρδιά στέλνει αίμα και μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε κάθε όργανο του σώματος. Δουλεύει αδιάκοπα και μπορεί να αντλεί έως και 5 λίτρα αίμα κάθε λεπτό.
Σήμερα γνωρίζουμε πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο (33% των θανάτων σε όλο τον κόσμο). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 17.9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω καρδιοπαθειών! Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει πως οι πιο συχνές εκδηλώσεις των καρδιαγγειακών νόσων είναι τα οξεία ισχαιμικά επεισόδια του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών θα χάσει πρόωρα τη ζωή του από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων μπορούσε να αποφευχθεί ή να επιβραδυνθεί. Οι καδιαγγειακές παθήσεις αναμένεται να παραμείνουν η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο μέχρι το 2030!
Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, που μπορούν να τροποποιηθούν, είναι οι εξής: η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική νόσος, η κατάχρηση αλκοόλ, η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενών τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενός ατόμου.
Η πρόληψη μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το Α και το Ω. Μέτρα βελτίωσης της ατομικής υγείας είναι τα ακόλουθα:
- Διατήρηση κατάλληλου σωματικού βάρους και ισορροπημένη διατροφή.
- Τακτική σωματική άσκηση- συστήνονται 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης της εβδομάδα.
- Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
- Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
- Μείωση του καθημερινού ψυχολογικού στρες.
Σκοπός της εκστρατείας αυτής είναι η προώθηση του μηνύματος για την ενθάρρυνση του κοινού σε προληπτικές ενέργειες εναντίον του καρδιαγγειακού κινδύνου!
Τέλος, η ημέρα αυτή δεν επικεντρώνεται μόνο στην ατομική υγεία, αλλά τονίζει και τη σημασία της αντιμετώπισης συστημικών παραγόντων που συμβάλλουν στις καρδιοπάθειες, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, περισσότερο από το 75% των καρδιαγγειακών νόσων συμβαίνουν σε χαμηλές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες. Η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς υποστηρίζει και προωθεί πολιτικές που προάγουν τις υγιεινές συνθήκες και τη δίκαιη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα! Είναι βέβαιο πως η συλλογική προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σε παγκόσμιο επίπεδο!