Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00AM - 09:00PM
Title Image

Blog

Αλκοόλ και νεφρός

Αλκοόλ και νεφρός

Μπύρα: Επηρεάζει η κατανάλωση μπύρας και γενικότερα αλκοόλ τη νεφρική μας λειτουργία και την υγεία μας;

Η μπύρα ή πιο σωστά μπίρα, βάσει της ετυμολογίας της προέρχεται από την ιταλική λέξη birra, αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη η γραφή της με ύψιλον.

Πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν. Παράγεται έπειτα από μία φυσική διαδικασία που λέγεται ζύμωση, από 4 συστατικά της φύσης: 

  • Κριθάρι: το δημητριακό αυτό αφού καλλιεργηθεί και έπειτα  ξηρανθεί, χρησιμοποιείται με τη μορφή βύνης για τη ζύμωση
  • Νερό: αποτελεί το 85-95% της μπύρας
  • Λυκίσκος: δίνει στην μπύρα το άρωμα, τη δροσιά και την πικρή της γεύση
  • Μαγιά: οι μικροοργανισμοί της μαγιάς είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της αλκοολικής ζύμωσης

Χάρις σε αυτά τα 4 συστατικά η μπύρα περιέχει:

  • Αντιοξειδωτικά: πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, κατεχίνες, προανθοκυανίδες 
  • Βιταμίνες: Β2,Β3, Β5, Β12, φυλλικό οξύ
  • Μέταλλα: κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, πυρίτιο

Ακόμα και οι μπύρες χωρίς το αλκοόλ διατηρούν τα ευεργετικά τους στοιχεία που είναι τα αντιοξειδωτικά!

Είναι σημαντικό ότι  η μπίρα για τη διατήρηση της δεν χρειάζεται πρόσθετα συντηρητικά, καθώς οι ταννίνες που περιέχονται στις πρώτες ύλες, τα οργανικά οξέα και το αλκοόλ που παρόγονται από τη ζύμωση δρουν  ως φυσικά συντηρητικά.

Μπύρα και θερμίδες: τι ισχύει τελικά;

  • Η μπύρα αποτελεί το αλκοολούχο ποτό με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη και θερμίδες ανά 100ml. Συγκεκριμένα 1 κουτάκι μπύρας 330ml περιέχει 4% αλκοόλ και ισοδυναμεί με 142 θερμίδες.
  • Η κατανάλωση μπύρας με μέτρο δεν συνδέεται με αύξηση βάρους και εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα!
  • Η υπερκατανάλωση αλκοόλ- και φυσικά μπύρας- συνδέεται με αύξηση βάρους και σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τη μειωμένη άσκηση, με εναπόθεση λίπους στην κοιλιά, κεντρική παχυσαρκία και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο!
  • Χρειάζεται προσοχή στο είδος και την ποσότητα των τροφίμων που συνοδεύουν την μπύρα, αλλά και στη συχνότητα που τα καταναλώνουμε!

Αλήθειες για την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα κάθε όργανο του σώματος μας, γι΄αυτό η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο σε εβδομαδιαία βάση. 

Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας, όπως φαίνεται από ποικίλες μελέτες. Η βιβλιογραφία αναφέρει πολλές ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα, μεταξύ των οποίων:

  • Καλύτερη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ
  • Χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης
  • Λιγότερο οξειδωτικό στρες και φλεγμονής
  • Αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας
  • Καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία
  • Καλύτερες γνωστικές λειτουργίες- μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης Parkinson- προστατευτική επίδραση στην εμφάνιση Alzheimer
  • Και κυρίως ευχάριστη διάθεση, μείωση του στρες, ενίσχυση της όρεξης, αύξηση της κοινωνικότητας και της αίσθησης ευεξίας

Τα παραπάνω οφέλη μειώνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και  ο σακχαρώδης διαβήτης. Βασική προϋπόθεση είναι η κατανάλωση με μέτρο και συνέπεια.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ποσότητα αλκοόλ που συστήνεται είναι 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες. Ως 1 ποτό ορίζεται 1 ποτήρι κρασί (150 ml), 1 μπουκάλι/κουτάκι μπύρα (330 ml) ή 1 δόση αποστάγματος (45 ml).

Η κατανάλωση του είναι καλύτερο να γίνεται μαζί με το φαγητό.

Το κόκκινο κρασί παλαιότερα θεωρούνταν ως το πιο ευεργετικό μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, για την αντιοξειδωτική τους δράση. Όμως, και ορισμένες μπύρες περιέχουν παρόμοια αντιοξειδωτικά, προσφέροντας σημαντικό όφελος.

Ωστόσο η μπύρα και γενικότερα το αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές και δυσάρεστες συνέπειες αν δεν τηρείται το μέτρο!

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε παχυσαρκία, ειδικά αν οι τροφές που καταναλώνονται ως συνοδευτικά είναι θερμιδογόνες και περιέχουν λιπαρά όπως chips πατάτας, ξηροί καρποί, διάφορα τυριά, αλμυροί μεζέδες και αλλαντικά). Τα παραπάνω είναι απαγορευτικά ειδικά στην περίπτωση διαβητικών ασθενών.

Σε υπερτασικούς ασθενείς η υπερκατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση (περισσότερες από τρεις μερίδες ποτού την ημέρα), μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων και να έχει δυσμενείς συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα ( αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Ακόμα, η επίπτωση της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ είναι σημαντική και στο γαστρεντερικό σύστημα με εμφάνιση γαστρίτιδας ή και πεπτικού έλκους. Σε περιπτώσεις αλκοολισμού ( χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ), μπορεί να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ (συκώτι), ακόμα και εκδήλωση καρκίνου του ήπατος.

Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων μορφών καρκίνου σε όλα τα όργανα (στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, προστάτη, παγκρέατος, μαστού).

Σε περιπτώσεις εθισμού φυσικά εντείνονται τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η βία και η ροπή προς την εγκληματική συμπεριφορά, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην προσωπική ζωή αλλά και την εργασία του ατόμου.

Τέλος, το αλκοόλ σχετίζεται με την εμπλοκή σε τροχαία ατυχήματα κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να χάνουν άδικα τη ζωή τους άτομα κάθε ηλικίας. 

Προσοχή! Κάθε κατανάλωση αλκοόλ που υπερβαίνει τις συστάσεις θεωρείται κατάχρηση και πρέπει να περιορίζεται!

Τι ισχύει για την επίδραση του αλκοόλ στους νεφρούς μας;

Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση  και η κατανάλωση του προκαλεί καταστολή των ορμονών που σχετίζονται με το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο  διαταράσσεται η ικανότητα του νεφρού να διατηρεί μια σταθερή ποσότητα νερού στο σώμα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγείται σε αφυδάτωση. Η τελευταία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει οξέως σε νεφρική δυσλειτουργία  με δυσμενείς συνέπειες αν ο οργανισμός δεν ενυδατωθεί και πάλι επαρκώς. Ειδικότερα σε περιπτώσεις προυπάρχουσας νεφρικής ανεπάρκειας και διαβήτη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 

Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν λευκωματουρία (αυξημένη αποβολή λευκώματος στα ούρα), που είναι παράγοντας κινδύνου εκτός των άλλων και για εκδήλωση χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η κατάχρηση αλκοόλ, όπως προαναφέρθηκε, οδηγεί σε  αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση χρόνιας νεφρικής νόσου. 

Το αλκοόλ σε υψηλές δόσεις είναι γνωστό ότι ευθύνεται για λιπώδη διήθηση του ήπατος και ηπατική δυσλειτουργία στα αρχικά στάδια και έπειτα για κίρρωση του ήπατος με την πάροδο των ετών. Αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο την επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας και την εξέλιξη σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Όχι σπάνια, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε διαταραχή των ηλεκτρολυτών στο αίμα με αποτέλεσμα υπονατριαιμία, υποφωσφαταιμία, υπομαγνησιαιμία και υπασβεστιαιμία. Η ισορροπία αυτών των ηλεκτρολυτών είναι καθοριστική για τις λειτουργίες του οργανισμού μας!

Ενημερώσου- Κατανάλωσε αλκοόλ υπεύθυνα- Ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση!